Fra venstre: Naboen Marianne og børnene Ingrid, Oscar og Carl med deres mor Malene
Foto: Andreas Bang Kirkegaard
Fra venstre: Naboen Marianne og børnene Ingrid, Oscar og Carl med deres mor Malene Foto: Andreas Bang Kirkegaard

Børnene får straks hentet hjælp, da 41-årige Malene får hjertestop

Oscar, Carl og Ingrid holder hovedet koldt, da deres mor får hjertestop. Børnene får hurtigt ringet 112 og får hentet naboerne Henrik og Marianne.

Af Jette Sandbæk

Malene Kjeldmand har lokket sine tre børn med på en gåtur. Det er dagen før nytårsaften, og de trænger til frisk luft. Børnene brokker sig. De gider ikke at gå.
– Jeg siger til dem, at hver gang de brokker sig, får de et kys. Ingrid på 9 år vil gerne have kys, så hun brokker sig med vilje, mens Carl på 13 år og Oscar 15 år prøver at undgå kys, griner Malene.
Da de kommer hjem fra gåturen, får Malene det skidt.
– Jeg bliver svimmel, konfus, har det koldt og varmt på samme tid. Jeg vil ikke ligge i sofaen, for jeg når at tænke, at hvis børnene skal have mig ned ad sofaen, bliver det besværligt for dem. Jeg siger til min ældste søn, at han skal hente hjælp hos naboen, og at de skal tage en hjertestarter med. Jeg aner ikke, hvor det kommer fra, for jeg har aldrig haft problemer med hjertet før, men jeg må have en fornemmelse af, at der er noget på vej, husker Malene.
Malene ringer til akutlægen, og mens hun venter på at komme igennem, mister hun bevidstheden.
Oscar er allerede gået ud for at hente en nabo, men Carl overtager straks telefonen.
– Jeg fortæller lægen, at mor er faldet om. Lægen siger, at jeg skal lægge på og ringe 1-1-2, så det gør jeg, fortæller Carl.
Ingrid står ved siden af sin mor.
– Mor laver pludselig en snorkelyd, og så løber jeg bare i strømpesokker ud efter Oscar for at sige, at han skal skynde sig, siger Ingrid.

Børnene og Marianne sidder i rundkreds
Marianne Vestergaard og Henrik Knudsen sidder i deres køkken, da Oscar ringer på.
– Oscar fortæller, at mor ikke har det så godt, husker Marianne.
– Da vi kommer hjem til Malene, ligger hun og raller på gulvet. Henrik rusker i hende og råber til hende, men hun reagerer slet ikke. Jeg bemærker, at Malene er blå om læberne, og så går Henrik straks i gang med hjertemassage og kunstigt åndedræt. Henrik har været i forsvaret i mange år, og han har løbende været på førstehjælpskurser, fortæller Marianne.
– Da Henrik begynder at give hjertemassage, opdager jeg, at børnene står og kigger på deres mor. Jeg ved instinktivt, at jeg skal have børnene væk. De skal ikke se deres mor sådan. Vi henter nogle dyner og sætter os i gangen i en rundkreds. Vi holder hinanden i hånden, mens vi putter os under dynerne. Familiens hund Lucia sidder i midten, siger Marianne.
Mens Marianne og børnene sidder i gangen, kommer flere hjerteløbere styrtende. Alarmcentralen har trykket på knappen til hjerteløber-appen. Malene får flere stød med en hjertestarter.

Oscar får også ringet til sin far.
– Far er ude for at købe fyrværkeri til nytårsaften, og jeg siger til ham, at han skal skynde sig hjem, for mor har fået det dårligt. Jeg får dog ikke lagt rigtigt på, så far kan høre, hvad der foregår hos os, fortæller Oscar.

Ekstra ledningsforbindelse skyld i hjertestop
Ambulancen og lægebilen kommer, og da Malene er stabiliseret, bliver hun kørt med fuld udrykning til Aarhus Universitetshospital. Efter fire dage på hospitalet finder lægerne ud af, at Malenes hjertestop skyldes, at hun har en ekstra ledningsforbindelse i hjertet.
– Jeg har været en tikkende bombe uden at vide det, men under en operation brænder lægerne den ekstra ledningsforbindelse væk. Den første tid er jeg bange for at få hjertestop igen, men jeg har snakket meget med lægerne om, at det ikke kan ske igen, siger Malene.

Nu står der 1:1
Ifølge Malene findes der ingen, der er mere stolt af sine børn, end hun er.
– Ingen af dem fryser eller går i panik. De holder hovedet koldt og handler alle tre på hver deres måde. Nu står der 1:1, sagde jeg til dem, da jeg vågnede på hospitalet. Jeg har givet dem liv, og nu har de givet mig liv, siger Malene.

Også Marianne er imponeret over børnene.
– Henrik og jeg har efterfølgende talt om, at det er helt utroligt, at de tre børn kunne bevare roen. De var aldrig urolige, de gjorde bare det, de skulle, siger Marianne.
– Jeg bliver stadig helt berørt, når jeg ser Malene. Når man har været vidne til et hjertestop, går det ekstra meget op for én, hvor dyrebart livet er, og at det er utroligt vigtigt, man handler, hvis nogen har brug for hjælp, siger Marianne.

Henrik er på togt med et af søværnets skibe, så han har ikke haft mulighed for at udtale sig til artiklen.

 

SÅDAN HAR MALENE DET I DAG
Malene har det godt igen. Hjertestoppet skyldtes en ekstra ledningsforbindelse i hjertet, som nu er brændt væk. Malene går stadig til genoptræning.

 

 

 

 

 

 

Årets Hjerteredder er støttet af Østifterne

Skrevet i kategorien:

Vinder af Årets Hjerteredder 2022 fundet: Thomas og Helene reddede 12-årige Emma

Af Hjerteforeningen | september 20, 2022

Vinder af Årets Hjerteredder 2022 Årets Hjerteredder blev fundet og hyldet ved Hjertegalla lørdag den 17. september 2022. Adm. direktør…

Læs mere

12-årige Emma bliver reddet af sin lærer og en klassekammerats mor

Af Birgitte Rex | februar 21, 2022

Emma Victoria Krupsdahl er på vej på studietur til Bornholm sammen med sin 6. klasse, da hun pludselig får hjertestop.…

Læs mere

Janes 8-årige børn reagerer lynhurtigt, da mor får hjertestop

Af Birgitte Rex | februar 21, 2022

Da 48-årige Jane får hjertestop, holder de 8-årige tvillinger Christian og Stella hovedet koldt og får med det samme ringet…

Læs mere

ÅH2021: Cebastian er her stadig takket være tre forbipasserende

Af Birgitte Rex | februar 22, 2021

At Cebastian Mogensen redder livet, da han en eftermiddag i marts pludselig falder om i indkørslen efter en løbetur med…

Læs mere

ÅH2021: Mor redder lille Huxis liv

Af Birgitte Rex | februar 22, 2021

En skøn forsommerdag i haven slutter brat, da lille Huxi på 4 år efter en tur i trampolinen besvimer i…

Læs mere

ÅH2021: Kæresten og svigermor giver Jeppe livreddende førstehjælp

Af Birgitte Rex | februar 22, 2021

Da Jeppe Mikkelsen på 25 år falder om i en hotelseng, er hans kæreste, Anne Sofie Balleby, ikke i tvivl…

Læs mere

Giv Liv på Stranden uge 29

Af Nanna Kaesler | august 18, 2020

Hvert år rammes ca. 5.400 danskere af et hjertestop uden for hospital, og kun ca. 16 procent overlever. Det tal…

Læs mere

Hjertestarterdagen 2020

Af Hjerteforeningen | marts 18, 2020

Hjerteforeningen har de seneste år været med til at markere Hjertestarterdagen – det skal vi selvfølgelig gentage i år 😊…

Læs mere

ÅH2020: 67-årige Leif fik hjertestop under sejlads

Af Birgitte Rex | februar 7, 2020

Ude på åbent vand stopper Leif Werges hjerte, men han bliver reddet af Louise Miltenburg Caspersens førstehjælp og af sønnen…

Læs mere

ÅH2020: Michaela reddede sin mors liv

Af Birgitte Rex | februar 7, 2020

Da 55-årige Wenche Billbo får hjertestop, er hendes teenagedatter helt alene om at give den livreddende hjertemassage Det, der starter…

Læs mere