12-årige Emma står med sine to redningsmænd, Helena og Thomas.
Foto: Tor Birk Trads
12-årige Emma står med sine to redningsmænd, Helena og Thomas. Foto: Tor Birk Trads

12-årige Emma bliver reddet af sin lærer og en klassekammerats mor

Emma Victoria Krupsdahl er på vej på studietur til Bornholm sammen med sin 6. klasse, da hun pludselig får hjertestop. Heldigvis er Emmas lærer og en klassekammerats mor hurtigt hos hende og får givet hende førstehjælp.

Af Jette Sandbæk

Fire sjette klasser står forventningsfulde klar på Horsens Banegård en september morgen klokken seks. De skal på studietur til Bornholm.
Thomas Andersen er lærer og skal med på turen.
– En far kommer pludselig løbende hen til mig og fortæller, at der ligger en pige på fortovet, husker Thomas.
Han løber hen til pigen, og selvom det er mørkt, kan han hurtigt se, at det er Emma.
– Der står allerede flere omkring hende, og jeg spørger, hvad der er sket, og om hun trækker vejret. Det ved de ikke. Jeg smertepåvirker Emma ved at trykke hårdt ned ved hendes ribben. Hun reagerer ikke. Så ved jeg, at det er alvorligt. Jeg kan førstehjælp, så jeg går straks i gang med hjertemassage. Jeg får en af forældrene instrueret i at give Emma kunstigt åndedræt. En anden ringer 1-1-2. Kort efter kommer Helena løbende, og hun overtager hjertemassagen, fortæller Thomas.

”Emma er jo bare et barn”
Helena Suralskis søn går i klasse med Emma, og den morgen står Helena ved banegården og hyggesnakker med andre forældre og børn.
– Så mangler vi bare Emma, siger en af pigerne fra klassen. Imens bemærker jeg, at der står nogen og fumler med noget ved fortovet et stykke fra os.
– Pludselig skubber en mor børnene ind på banegården. Jeg bliver overrasket over det, men nu ved jeg, at moren vil skærme børnene. Samtidig kommer en anden mor løbende. Hun ved, at jeg er sygeplejerske, og hun siger, at jeg skal komme med. Det begynder at gå op for mig, hvad der nok er sket, fortæller Helena.
– Jeg genkender straks Emma, og jeg kan se, at den er helt gal. Emma har fået hjertestop. Jeg begynder at give hjertemassage. Det er nogle meget intense minutter, og jeg lægger kun mærke til Emma og jeg. En af de andre forældre fortæller efterfølgende, at det eneste hun kan huske fra de minutter er mit ansigt, og at det er som at se et vildt dyr, der kæmper for overlevelse. Sådan føler jeg det også. Jeg har oplevet hjertestop før i mit arbejde som sygeplejerske, men jeg har altid været i uniform og forberedt. Her står jeg som mor og nærmest i mit nattøj. Samtidig er Emma jo bare et barn og endda et barn, jeg kender. Det er voldsomt, fortæller Helena.

Emma er besvimet flere gange
Efter et par minutter kommer ambulancen. Helena fortsætter med at give hjertemassage, mens redderne gør klar til at støde Emma. En læge spørger, om Emmas hjertestop skyldes noget med hjertet eller et hovedtraume fra et fald.
– Jeg ved, at Emma er besvimet et par gange på det seneste, så jeg er ret sikker på, at det er hjertet. Jeg hjælper med at få Emma op på båren. Jeg har brug for at sige til hende, at vi passer på hende, og at hendes mor elsker hende, for jeg ved jo ikke, hvilken vej det går. Emma er ikke ved bevidsthed, men jeg tænker, at hvis hun kan høre det, så skal hun vide, at der er en voksen, hun kender.

Hurtig beslutning: Skal klassen til Bornholm eller ej?
Da Emma er kommet ind i ambulancen, skal Thomas, Helena og de andre voksne tænke hurtigt. Der er kun ganske få minutter til, at toget skal køre. Skal resten af klassen tage til Bornholm?
– Vi tager en hurtig beslutning og hopper på toget, siger Thomas.
I toget fortæller Thomas børnene, at Emma har fået et ildebefindende, men at hun er i gode hænder.
– Vi kender ikke Emmas tilstand på det tidspunkt, og vi vil beskytte børnene. Derfor fortæller vi ikke, at Emma har haft hjertestop, siger Thomas.

Emma er igen en livsglad pige
– Når vi ser tilbage nu, ved vi, at det er den rigtige beslutning, at børnene kommer til Bornholm. Det er nogle forfærdelige dage hjemme for os, der har været involveret i redningen. Emma bliver holdt i kunstig koma i flere dage, og vi ved ikke, hvordan det hele ender, siger Helena.
Heldigvis ender det hele godt. 10 dage efter sit hjertestop får Emma indopereret en ICD (en avanceret pacemaker), og i dag er den livsglade pige tilbage i skolen.

Hjælp, hvis du ser et menneske i nød
Helena og Thomas er enige om, at det er vigtigt, du gør noget, hvis du ser et menneske i nød.
– Da Emma fik hjertestop, var vi et helt hold, der samarbejdede. En ringede 1-1-2, en anden vidste, at Helena var sygeplejerske og skyndte sig at hente hende, og en tredje skærmede alle klassekammeraterne, siger Thomas.
– Hvis du ikke kan hjertemassage, så kan du noget andet. Det vigtigste er, at du handler og hjælper på den måde, du nu kan, siger Helena.

 

SÅDAN HAR EMMA DET I DAG
10 dage efter sit hjertestop fik Emma indopereret en ICD (en avanceret pacemaker). Hjertestoppet skyldes genfejlen CPVT (Katekolaminerg Polymorf Ventrikulær Takykardi), som kan give hjerterytmeforstyrrelser. Emma er tilbage i skolen, og hun er en livsglad pige med fuld fart på tilværelsen.

 

Stem på Årets Hjerteredder 2022

Det er læserne af Hjerteforeningens medlemsmagasin, Hjerteliv, besøgende på Hjerteforeningens hjemmeside og følgere på Facebook, som vælger Årets Hjerteredder 2022. Den redning, der opnår flest stemmer, modtager den ultimative hyldest ved Hjertegalla.

Hjertegalla udsat: DR og TV 2 har besluttet at lave en fælles indsamling til fordel for Ukraine og landets befolkning, der lige nu befinder sig i en forfærdelig situation. Indsamlingsshowet samsendes på begge hovedkanaler lørdag 12. marts, og det bevirker, at vi desværre må flytte årets Hjertegalla til det tidlige efterår – formentlig i september.

Afstemningen starter op igen ca. 3 uger før ny dato for Hjertegalla. Alle hidtil afgivne stemmer vil indgå i den samlede optælling.

 

Denne formular er endnu ikke tilgængelig.

 

 

 

Årets Hjerteredder er støttet af Østifterne

Skrevet i kategorien:

Børnene får straks hentet hjælp, da 41-årige Malene får hjertestop

Af Birgitte Rex | februar 21, 2022

Oscar, Carl og Ingrid holder hovedet koldt, da deres mor får hjertestop. Børnene får hurtigt ringet 112 og får hentet…

Læs mere

Janes 8-årige børn reagerer lynhurtigt, da mor får hjertestop

Af Birgitte Rex | februar 21, 2022

Da 48-årige Jane får hjertestop, holder de 8-årige tvillinger Christian og Stella hovedet koldt og får med det samme ringet…

Læs mere

ÅH2021: Cebastian er her stadig takket være tre forbipasserende

Af Birgitte Rex | februar 22, 2021

At Cebastian Mogensen redder livet, da han en eftermiddag i marts pludselig falder om i indkørslen efter en løbetur med…

Læs mere

ÅH2021: Mor redder lille Huxis liv

Af Birgitte Rex | februar 22, 2021

En skøn forsommerdag i haven slutter brat, da lille Huxi på 4 år efter en tur i trampolinen besvimer i…

Læs mere

ÅH2021: Kæresten og svigermor giver Jeppe livreddende førstehjælp

Af Birgitte Rex | februar 22, 2021

Da Jeppe Mikkelsen på 25 år falder om i en hotelseng, er hans kæreste, Anne Sofie Balleby, ikke i tvivl…

Læs mere

Giv Liv på Stranden uge 29

Af Nanna Kaesler | august 18, 2020

Hvert år rammes ca. 5.400 danskere af et hjertestop uden for hospital, og kun ca. 16 procent overlever. Det tal…

Læs mere

Hjertestarterdagen 2020

Af Hjerteforeningen | marts 18, 2020

Hjerteforeningen har de seneste år været med til at markere Hjertestarterdagen – det skal vi selvfølgelig gentage i år 😊…

Læs mere

ÅH2020: 67-årige Leif fik hjertestop under sejlads

Af Birgitte Rex | februar 7, 2020

Ude på åbent vand stopper Leif Werges hjerte, men han bliver reddet af Louise Miltenburg Caspersens førstehjælp og af sønnen…

Læs mere

ÅH2020: Michaela reddede sin mors liv

Af Birgitte Rex | februar 7, 2020

Da 55-årige Wenche Billbo får hjertestop, er hendes teenagedatter helt alene om at give den livreddende hjertemassage Det, der starter…

Læs mere

Hjertestart i blodet

Af Hjerteforeningen | november 18, 2019

AF LOTTE BUCKA • FOTO ASTRID DALUM Makkerparret Vagn Justesen og Calle Tøtrup har en fælles passion: Flere danskere skal…

Læs mere