Foto: Cathrine Ertmann
Foto: Cathrine Ertmann

ÅH2020: Michaela reddede sin mors liv

Da 55-årige Wenche Billbo får hjertestop, er hendes teenagedatter helt alene om at give den livreddende hjertemassage

Det, der starter som en helt almindelig søndag morgen den 20. januar 2019, bliver dagen, hvor 14-årige Michaela Billbo Tanderup kommer på sit livs prøve. Michaela er vågnet, men ligger stadig i sin seng. Hendes mor, Wenche, der sover i stuen, er heller ikke oppe. Pludselig hører Michaela nogle høje lyde fra stuen.

– Først tror jeg, min mor skælder vores hund ud, men jeg får en brændende følelse af, at noget er forkert, da lydene skifter til snorkelyde, fortæller Michaela og fortsætter:

– Jeg løber ind i stuen, hvor min mor ligger i sin seng. Jeg råber, ”Vågn op, mor”, men hun reagerer ikke.

Derefter ringer Michaela til sin far, som siger, hun skal ringe 1-1-2. Du kan godt, mor!
Alarmcentralen guider Michaela til først at lytte efter vejrtrækning, og dernæst trække moderen ned på gulvet og gå i gang med hjertemassage.

– Jeg siger, at det er umuligt, da hun ligger i en ret høj seng, men jeg får besked på, at jeg skal prøve. Der lyder det største brag, da jeg endelig får hende ned – en lyd, der aldrig vil forlade mig, siger Michaela i dag.

Inderst inde er Michaela rolig, selv om hendes krop reagerer panikslagent, og tårerne triller ned ad kinderne. For hun ved fra førstehjælpskurser til svømning og i skolen, at hun bare er nødt til at gøre det, hun gør. Forsøge at redde sin mors liv. Alarmcentralen guider Michaela til, hvordan hun skal placere sine hænder på sin mors bryst.

– Gennem trykkene bliver jeg ved med at fortælle min mor, ”Du kan godt, mor. Du må ikke forlade mig nu. Vi kan gøre det her sammen”, siger Michaela.

Efter ca. 15 minutter ringer det på døren, og Michaela løber ud og låser op for to ambulancefolk.

Først dér, da hun står i gangen, mens redderne støder hendes mor, når hun at tænke, ”Åh Gud, det er hjertestop”. Og så hører hun pludselig, ”Puls, der er puls”, og dér falder Michaela hårdt ned på gulvet, og er bare så lykkelig. Michaelas far ankommer, og ikke længe efter kommer hendes mor af sted til hospitalet.

Tid til at fejre
På hospitalet ligger Wenche Billbo i koma i tre dage, mens lægerne finder ud af, at hun har en blodprop i hjernen. I starten kan hun kun åbne øjnene, ikke tale eller stå og gå – heldigvis er Wenche stædig og langsomt går det fremad.

– Desværre var det nok ikke så mærkeligt, at det endte, som det gjorde. Mine blodprøver viste, at alle værdier var helt hen i vejret. Var jeg gået til lægen, havde man nok opdaget det. For jeg havde jo været skidt tilpas i omkring tre måneder op til, men det var først de sidste dage inden, at det var begyndt at gøre ondt i mit hjerte, siger Wenche Billbo.
Både under forløbet og i tiden efter fik Michaela megen ros for sin indsats, men det var først efter 5-6 måneder, at hun selv var klar til at fejre det.

– Det tog sin tid, før det gik op for mig, at det, jeg gjorde, er noget, jeg skal være stolt over, og at det godt må fejres. Det største og mest vigtige er, at min mor overlevede, og hun har det godt i dag fortæller Michaela, der efterfølgende blev hyldet til skolens morgensamling, fik omtale i Fjordavisen, Nordjyske og var på besøg i Go’ morgen Danmark.

 

Foto: Cathrine Ertmann

 

 

 

SÅDAN ER DET GÅET
Wenche Billbo har det bedre nu end før. Hendes hjerte har ikke taget skade, og alle hendes tal er i orden. Hun går til jævnlige kontroller.

 

 

 

 

 

Se rekonstruktion af redningen:

Afstemning om Årets Hjerteredder 2020
Det er læserne af Hjerteforeningens medlemsmagasin, Hjerteliv, besøgende på Hjerteforeningens hjemmeside og følgere på Facebook, som vælger Årets Hjerteredder 2020. Den hjerteredder, der opnår flest stemmer, modtager den ultimative hyldest til Hjertegalla, som bliver sendt på TV 2 CHARLIE lørdag den 22. august kl. 21.

Stem på Årets Hjerteredder 2020 inden mandag den 17. august kl. 12.

Allerede afgivne stemmer inden coronakrisen indgår også i afstemningen.

Beklager, denne formular er ikke længere tilgængelig.

Skrevet i kategorien:

Vinder af Årets Hjerteredder 2022 fundet: Thomas og Helene reddede 12-årige Emma

Af Hjerteforeningen | september 20, 2022

Vinder af Årets Hjerteredder 2022 Årets Hjerteredder blev fundet og hyldet ved Hjertegalla lørdag den 17. september 2022. Adm. direktør…

Læs mere

Børnene får straks hentet hjælp, da 41-årige Malene får hjertestop

Af Birgitte Rex | februar 21, 2022

Oscar, Carl og Ingrid holder hovedet koldt, da deres mor får hjertestop. Børnene får hurtigt ringet 112 og får hentet…

Læs mere

12-årige Emma bliver reddet af sin lærer og en klassekammerats mor

Af Birgitte Rex | februar 21, 2022

Emma Victoria Krupsdahl er på vej på studietur til Bornholm sammen med sin 6. klasse, da hun pludselig får hjertestop.…

Læs mere

Janes 8-årige børn reagerer lynhurtigt, da mor får hjertestop

Af Birgitte Rex | februar 21, 2022

Da 48-årige Jane får hjertestop, holder de 8-årige tvillinger Christian og Stella hovedet koldt og får med det samme ringet…

Læs mere

ÅH2021: Cebastian er her stadig takket være tre forbipasserende

Af Birgitte Rex | februar 22, 2021

At Cebastian Mogensen redder livet, da han en eftermiddag i marts pludselig falder om i indkørslen efter en løbetur med…

Læs mere

ÅH2021: Mor redder lille Huxis liv

Af Birgitte Rex | februar 22, 2021

En skøn forsommerdag i haven slutter brat, da lille Huxi på 4 år efter en tur i trampolinen besvimer i…

Læs mere

ÅH2021: Kæresten og svigermor giver Jeppe livreddende førstehjælp

Af Birgitte Rex | februar 22, 2021

Da Jeppe Mikkelsen på 25 år falder om i en hotelseng, er hans kæreste, Anne Sofie Balleby, ikke i tvivl…

Læs mere

Giv Liv på Stranden uge 29

Af Nanna Kaesler | august 18, 2020

Hvert år rammes ca. 5.400 danskere af et hjertestop uden for hospital, og kun ca. 16 procent overlever. Det tal…

Læs mere

Hjertestarterdagen 2020

Af Hjerteforeningen | marts 18, 2020

Hjerteforeningen har de seneste år været med til at markere Hjertestarterdagen – det skal vi selvfølgelig gentage i år 😊…

Læs mere

ÅH2020: 67-årige Leif fik hjertestop under sejlads

Af Birgitte Rex | februar 7, 2020

Ude på åbent vand stopper Leif Werges hjerte, men han bliver reddet af Louise Miltenburg Caspersens førstehjælp og af sønnen…

Læs mere