Anne Sofie sidder pludselig med kærestens liv i hænderne. Heldigvis overlever 25-årige Jeppe sit hjertestop takket være Anne Sofie og hendes mor Foto: Astrid Dalum
Anne Sofie sidder pludselig med kærestens liv i hænderne. Heldigvis overlever 25-årige Jeppe sit hjertestop takket være Anne Sofie og hendes mor Foto: Astrid Dalum

ÅH2021: Kæresten og svigermor giver Jeppe livreddende førstehjælp

Da Jeppe Mikkelsen på 25 år falder om i en hotelseng, er hans kæreste, Anne Sofie Balleby, ikke i tvivl om, hvad hun skal gøre. Øjeblikket efter er hun sammen med sin mor, Marianne Balleby, i gang med at give Jeppe hjertemassage

Af Monica C. Madsen

– Vi skal til konfirmation i Helsingør den søndag morgen i september, hvor tæppet pludselig bliver revet væk under os, forklarer Anne Sofie Balleby.
– Vi bor i Aalborg, og jeg er sammen med min kæreste Jeppe og min mor, far og farmor tjekket ind på et hotel i Helsingør dagen før. Jeppe er ikke helt på toppen, og lørdag nat begynder han at kaste op. Vi ringer til vagtlægen, som mener, at Jeppe har problemer med sin mavesyre, så midt om natten henter vi mælk og brusetabletter på en tank. Men det hjælper ikke: Da vi vågner om morgenen, har Jeppe fået det værre – nu trykker det for brystet, og han har uro i kroppen: Han sidder i sengen og er for dårlig til at rejse sig. De andre er nede at spise morgenmad, så jeg ringer efter min mor.

Faldt livløs om
Idet jeg lægger på, falder Jeppe bagover og ligger livløs i sengen.
– Jeg kan med det samme se, at den er helt gal og får ham med besvær trukket ned på gulvet. Jeg kan ikke ruske liv i ham, og så er jeg ikke i tvivl – det er hjertestop, det her. Chokeret taster jeg 112 på mobilen og flår døren op og råber så højt, jeg kan: ”Hjertestop!”. Et par hører mig – han løber efter en hjertestarter, mens hun løber ind for at hjælpe mig. Jeg fletter fingrene og går i gang med at give hjertemassage. Det eneste, jeg tænker på, er, at min mor skal komme NU – hun kan redde ham, det ved jeg!

”Du dør fandeme ikke, knejt!”
– Jeg hører Anne Sofies råb, og så jeg løber alt, hvad jeg kan, forklarer Anne Sofies mor, Marianne Balleby:
– Jeg er sygeplejerske og på mit job er jeg vant til at skulle handle i akutte situationer, så jeg tager over, mens Anne Sofie taler i telefon med alarmcentralen. Det er en meget voldsom oplevelse pludselig at sidde med en af sine nærmestes liv i hænderne … ”Jeppe, du dør fandeme ikke, knejt!”, tænker jeg, mens jeg giver ham hjertemassage, og en fremmede mand giver ham to pust luft, når jeg siger til. Så kommer hjertestarteren: Min mand river Jeppes trøje op, jeg sætter pads på hans bryst, og så stødes der, mens farmor løber ud for at vise vej, når ambulancen kommer.

Ubærlige tanker på vej til hospitalet
Anne Sofie står ved siden af og råber: ”Kom nu Jeppe! Du er stærk! Du skal nok klare det!”. Men Jeppe vågner ikke op. Så kommer redderne heldigvis, og da de giver ham ilt, begynder han at røre på sig:
– De måler hans hjerterytme, og snakker med Rigshospitalet, som vil have ham ind på traumecenteret for at tjekke, om hjertestoppet skyldes iltmangel eller en blodprop. Klokken 9.19 ringede jeg 112, og cirka en halv time senere kører ambulancen afsted med Jeppe og min mor. Vi andre pakker vores tasker, ringer til Jeppes forældre i Nordjylland og taster Rigshospitalet ind på GPS’en. Mit hoved er fuld af helt ubærlige tanker på vej derind. Jeg er dybt chokeret og kan ikke rigtig fatte, hvad der er sket. Jeg tænker på Jeppe og hans familie – at sådan en ung mand ikke bør opleve dette, og hvad nu hvis jeg mister Jeppe, og hans forældre mister deres søn, fordi vi ikke har kunnet redde ham? Det her øjeblik kan ødelægge rigtig mange menneskers liv for altid … men samtidig har jeg også håbet og troen på, at vi bare SKAL klare det her.

Græd af glæde
– Jeg er rystet, da vi kører afsted i ambulancen, siger Marianne:
– Heldigvis trækker Jeppe vejret selv, og da de skanner ham på traumecenteret, kan de ikke se nogen blodprop i lungen eller hjernen. Men der kan være en i hjertet, eller han kan have en medfødt hjertefejl. Derfor kører de ham ind til en kranspulsåreundersøgelse klokken 11.30. Og så går der nogle ulidelige timer i venterummet, hvor vi hverken kan gøre fra eller til.
– Det føles som om, at vi bare står og kikker ned i afgrunden, fortsætter Anne Sofie.
– På et tidspunkt kommer lægen ind og forklarer, at Jeppe har haft en blodprop i hjertet, og at han nu har fået indsat en stent, der kan hjælpe ham. Vågner han ikke indenfor et par timer, skal han i respirator. Timerne går, og jeg er efterhånden virkelig bange for, at Jeppe har fået en hjerneskade. Men så – i samme øjeblik som Jeppes forældre træder ind ad døren – kommer sygeplejersken og fortæller, at det er gået godt! Jeppe er lige vågnet, og da hun fortalte ham, at han havde haft hjertestop og en blodprop, udbrød han ”Tager du pis på mig?”. Jeg græder af glæde, da jeg hører det, for nu er jeg sikker på, at gode gamle Jeppe er tilbage, siger Anne Sofie.

Verdens sejeste svigermor
– Den hurtige hjælp er jo altafgørende for, om hjernen klarer sig gennem et hjertestop uden skader, så det er så heldigt, at Anne Sofie er til stede og kan handle så hurtigt, da Jeppe falder om, siger Marianne.
– Og jeg har verdens sejeste mor – jeg er SÅ stolt af hende: Havde det ikke været for hende, havde Jeppe måske ikke været her, eller han ville have haft en alvorlig hjerneskade, siger Anne Sofie.
I dag er Jeppe tilbage på arbejdet på fuldtid. Han og Anne Sofie går stadig til psykolog, for at få bearbejdet den grimme oplevelse:
– I vores alder tror man jo, at man er udødelig, så vi har fået et voldsomt chok, og livet har fået en anden betydning for os. Men samtidig er det, vi har været igennem, også historien om, at en helt almindelig pige som mig kan være med til at gøre en forskel. Derfor vil jeg opfordre alle til at tage et førstehjælpskursus eller blive hjerteløber. For når sådan noget her sker, er det de personer, der er i nærheden, der er altafgørende: I situationen viste det sig, at jeg faktisk var i stand til at gøre det, der skulle gøres, selvom jeg ikke havde troet det. Og hvis jeg kan, så kan du helt sikkert også! slutter Anne Sofie.

 

Foto: Astrid Dalum


SÅDAN HAR JEPPE DET I DAG

Jeppe fik en ballonudvidelse og indsat en stent samme dag, som han fik hjertestop. Fysisk fik han det hurtigt godt igen og er i dag tilbage på golfbanen og jobbet på fuld tid. Psykisk er både han og Anne Sofie stadig påvirket af oplevelsen og får psykologhjælp til at bearbejde den.

 

 

 

Se rekonstruktion af redningen:

 

Stem på Årets Hjerteredder 2021

Det er læserne af Hjerteforeningens medlemsmagasin, Hjerteliv, og nyhedsbrev Hjertenyt, besøgende på Hjerteforeningens hjemmeside og følgere på Facebook, som vælger Årets Hjerteredder 2021. Den redning, der opnår flest stemmer, modtager den ultimative hyldest ved Hjertegalla, som bliver sendt på TV 2 CHARLIE/TV 2 PLAY lørdag den 13. marts kl. 20.55.

Stem på Årets Hjerteredder 2021 inden onsdag den 10. marts kl. 12.

 

Beklager, denne formular er ikke længere tilgængelig.

 

Årets Hjerteredder støttes af Østifterne

Skrevet i kategorien:

Vinder af Årets Hjerteredder 2022 fundet: Thomas og Helene reddede 12-årige Emma

Af Hjerteforeningen | september 20, 2022

Vinder af Årets Hjerteredder 2022 Årets Hjerteredder blev fundet og hyldet ved Hjertegalla lørdag den 17. september 2022. Adm. direktør…

Læs mere

Børnene får straks hentet hjælp, da 41-årige Malene får hjertestop

Af Birgitte Rex | februar 21, 2022

Oscar, Carl og Ingrid holder hovedet koldt, da deres mor får hjertestop. Børnene får hurtigt ringet 112 og får hentet…

Læs mere

12-årige Emma bliver reddet af sin lærer og en klassekammerats mor

Af Birgitte Rex | februar 21, 2022

Emma Victoria Krupsdahl er på vej på studietur til Bornholm sammen med sin 6. klasse, da hun pludselig får hjertestop.…

Læs mere

Janes 8-årige børn reagerer lynhurtigt, da mor får hjertestop

Af Birgitte Rex | februar 21, 2022

Da 48-årige Jane får hjertestop, holder de 8-årige tvillinger Christian og Stella hovedet koldt og får med det samme ringet…

Læs mere

ÅH2021: Cebastian er her stadig takket være tre forbipasserende

Af Birgitte Rex | februar 22, 2021

At Cebastian Mogensen redder livet, da han en eftermiddag i marts pludselig falder om i indkørslen efter en løbetur med…

Læs mere

ÅH2021: Mor redder lille Huxis liv

Af Birgitte Rex | februar 22, 2021

En skøn forsommerdag i haven slutter brat, da lille Huxi på 4 år efter en tur i trampolinen besvimer i…

Læs mere

Giv Liv på Stranden uge 29

Af Nanna Kaesler | august 18, 2020

Hvert år rammes ca. 5.400 danskere af et hjertestop uden for hospital, og kun ca. 16 procent overlever. Det tal…

Læs mere

Hjertestarterdagen 2020

Af Hjerteforeningen | marts 18, 2020

Hjerteforeningen har de seneste år været med til at markere Hjertestarterdagen – det skal vi selvfølgelig gentage i år 😊…

Læs mere

ÅH2020: 67-årige Leif fik hjertestop under sejlads

Af Birgitte Rex | februar 7, 2020

Ude på åbent vand stopper Leif Werges hjerte, men han bliver reddet af Louise Miltenburg Caspersens førstehjælp og af sønnen…

Læs mere

ÅH2020: Michaela reddede sin mors liv

Af Birgitte Rex | februar 7, 2020

Da 55-årige Wenche Billbo får hjertestop, er hendes teenagedatter helt alene om at give den livreddende hjertemassage Det, der starter…

Læs mere