fakta-og-myter-om-hjertestop-800x450

Myter om hjertestop

Der findes mange historier om førstehjælp og mange barrierer for ikke at gøre noget i situationen. Her afliver vi de værste myter og erstatter dem med fakta.

Myte 1
Mere end halvdelen af dem, der rammes af hjertestop uden for hospital overlever

Det er forkert.
Overlevelsen efter hjertestop uden for hospital er i dag ca. 16%. Hjertestop uden for hospital er en meget alvorlig tilstand med høj dødelighed. Næsten 3 ud af 4 hjertestop sker i private hjem. I
68% af tilfældene træder et vidne til med basal genoplivning. Det er over en tredobling i forhold til 2001, hvor kun 19% trådte til.
Hvis en person får hjertestop, og der ikke ydes genoplivning, før ambulancen når frem, overlever 1 ud af 30. Hvis vidner træder til og yder genoplivning, overlever 1 ud af 8. Overlevelseschancen bliver næsten firdoblet, hvis vidner træder til med genoplivning. Det er vigtig, at endnu flere mennesker kan træde til – ikke mindst i hjemmene, hvor chancen for at overleve er stærkt nedsat.

Myte 2
En person, der rammes af hjertestop overlever kun fem minutter eller derunder

Nej, men for hvert minut, der går, reduceres muligheden for at overleve. Efter 4-6 minutter begynder hjernen at tage varig skade. For hvert minut, der går uden livreddende førstehjælp, reduceres chancen for at overleve med 10 procent. Går der 10 minutter inden hjælpen når frem, overlever kun ganske få. Derfor nytter det at yde genoplivning, inden hjælpen når frem. Og hvert minut betyder forskellen på liv og død.

Myte 3
Det er kun meget gamle mennesker med dårligt helbred, der rammes af hjertestop

Nej, yngre mennesker kan også helt uforklarligt og uden varsel blive ramt af hjertestop. Gennemsnitsalderen for personer, der får hjertestop udenfor hospitalet 71 år (69 år for mænd og 74 år for kvinder).

Myte 4
Det er svært at lære genoplivning

Det er let at lære basal genoplivning. På under en halv time kan du lære basal genoplivning, og være med til at redde liv, hvis du er vidne til hjertestop.

Myte 5
Man skal lade de professionelle om at yde genoplivning ved hjertestop, fordi man risikerer at gøre mere skade end gavn

Nej, hellere gøre noget, end ikke at gøre noget. For hvert minut, du gør noget, hvis en person falder om med hjertestop, øger du muligheden for, at personen kan forsætte sit hidtidige liv som kollega, forældre, ven, veninde, søster, bror, bedstefar og bedstemor.

Myte 6
Ved hjertestop, kan dybe vejrtrækninger og konstante hårde host give hjertet et tryk og få gang i blodcirkulationen igen

Nej, de typiske symptomer på hjertestop er smerte midt i brystet, smerte i armen eller åndenød, og man skal i den situation råbe om hjælp eller straks ringe til 112 og forholde sig så roligt som muligt.

Læs mere om hjertestop her

Skrevet i kategorien:

Spørgsmål og svar om genoplivning

Af Hjerteforeningen | november 10, 2019

Spørgsmål: Hvad gør man, hvis den bevidstløse person har opkast/slim om munden?  Svar: Man skal i udgangspunktet altid forsøge at…

Læs mere

Test din viden om genoplivning

Af Hjerteforeningen | november 6, 2019
Læs mere

Spørgsmål og svar – Hjerteredderkursus

Af Hjerteforeningen | oktober 24, 2019

Vi har samlet en række af de typiske spørgsmål, man kan have i forbindelse med tilmelding til hjerteredderkurset: Kan man…

Læs mere

Information om hjertestartere

Af Hjerteforeningen | november 10, 2016

Valg af hjertestartere Vi anbefaler ved valg af hjertestartere, at der vælges hjertestartere ud fra: Kvalitet og robusthed Hvor hjertestarteren…

Læs mere

Livreddende førstehjælp til børn

Af Hjerteforeningen | november 10, 2016

Det er heldigvis sjældent, at børn får hjertestop, men skulle det ske, kan du læse her, hvordan du yder livreddende…

Læs mere