fakta-og-myter-om-hjertestop-800x450

Myter om hjertestop

Der findes mange historier om førstehjælp og mange barrierer for ikke at gøre noget i situationen. Her afliver vi de værste myter og erstatter dem med fakta.

Myte 1
Mere end halvdelen af dem, der rammes af hjertestop uden for hospital overlever

Det er forkert.
Overlevelsen efter hjertestop uden for hospital er i dag ca. 14%. Hjertestop uden for hospital er en meget alvorlig tilstand med høj dødelighed. Næsten 3 ud af 4 hjertestop sker i private hjem. I
80% af tilfældene træder et vidne til med basal genoplivning. Det er over en firdobling i forhold til 2001, hvor kun 19% trådte til.
Hvis en person får hjertestop, og der ikke ydes genoplivning, før ambulancen når frem, er overlevelsen 6%. Hvis vidner træder til og yder genoplivning, overlever 17%. Overlevelsen efter hjertestop uden for hospital er 45% for de personer, hvor der er et vidne til stede, og hvor den første målte rytme er stødbar. Det er vigtigt, at endnu flere mennesker kan træde til – ikke mindst i hjemmene, hvor chancen for at overleve er stærkt nedsat.

Myte 2
En person, der rammes af hjertestop overlever kun fem minutter eller derunder

Det er forkert.
Men for hvert minut, der går, reduceres muligheden for at overleve. Efter ca. 6 minutter begynder hjernen at tage varig skade. For hvert minut, der går uden livreddende førstehjælp, reduceres chancen for at overleve med 10%. Går der 10 minutter inden hjælpen når frem, overlever kun ganske få. Derfor nytter det at yde genoplivning, inden hjælpen når frem. Og hvert minut betyder forskellen på liv og død.

Myte 3
Det er kun meget gamle mennesker med dårligt helbred, der rammes af hjertestop

Det er forkert.
Yngre mennesker kan også helt uforklarligt og uden varsel blive ramt af hjertestop. Gennemsnitsalderen for personer, der får hjertestop udenfor hospitalet, er 66 år for mænd og 71 år for kvinder.

Myte 4
Det er bedst ikke at gøre noget, hvis man ikke har lært at give hjertelungeredning

Det er forkert.
Det bedst at gøre noget, hvis man er vidne til et hjertestop. Selvom man ikke har været på kursus, kan man hjælpe med at hente en hjertestarter eller give hjertelungeredning. Det sundhedsfaglige personale på 1-1-2 er uddannet til at vejlede dig i, hvad du skal gøre.

Myte 5
Man må ikke give hjertelungeredning til en person, der har en pacemaker eller en ICD

Det er forkert.
Der skal stadig gives hjertemassage, hvis en person med en pacemaker eller ICD-enhed falder om med hjertestop. Det vigtigste er at få hjertet i gang igen, og hvis det lykkes, så tager lægerne stilling til evt. skader eller problemer med en pacemaker eller ICD efterfølgende.

Myte 6
I tilfælde af hjertestop kan dybe vejrtrækninger og konstante hårde host give hjertet et tryk og få gang i blodcirkulationen igen

Det er forkert.
De typiske symptomer på hjertestop er smerte midt i brystet, smerte i armen eller åndenød, og man skal i denne situation råbe om hjælp eller straks ringe til 1-1-2 og forholde sig så roligt som muligt.

Læs mere om hjertestop her

Skrevet i kategorien:

Test din viden om genoplivning

Af Hjerteforeningen | november 6, 2019
Læs mere

Sådan bruger du en hjertestarter

Af Hjerteforeningen | november 16, 2016

Hurtig førstehjælp indenfor få minutter er afgørende, hvis et menneske falder om med hjertestop. Chancen for at overleve falder med 10…

Læs mere

Information om hjertestartere

Af Hjerteforeningen | november 10, 2016

Valg af hjertestartere Vi anbefaler ved valg af hjertestartere, at der vælges hjertestartere ud fra: Kvalitet og robusthed Holdbarhed af…

Læs mere

Hjertelungeredning for børn

Af Hjerteforeningen | november 10, 2016

Det er heldigvis sjældent, at børn får hjertestop, men skulle det ske, kan du læse her, hvordan du yder livreddende…

Læs mere