Foto: Cathrine Ertmann
Foto: Cathrine Ertmann

Samarbejdet blev Berits redning

Seks veninder havde hver deres vigtige livreddende funktion, da deres vinterbademakker 50-årige Berit Skaalum Konge faldt om med hjertestop i Vesterhavet

Det er en blæsende, temmelig kold, men smuk dag ved Vesterhavet. Søndag den 6. oktober 2019. Syv vinterbadere, Margit Rasmussen, Heidi Munk Larsen, Ella Aastrup, Åse Søgaard, Grethe Krogsgaard Mortensen, Charlotte Boje Andersen og Berit Skaalum Konge er i vandet, som de er hver lørdag og søndag året rundt. Klokken er ca. 8.40, da den hyggelige komsammen forvandles til et spørgsmål om liv eller død.

Berit, Heidi og Charlotte er som de sidste på vej ind, da Berit falder om og får hovedet under vand. Heidi og Charlotte hjælper hendes overkrop op over vandet og råber på hjælp. Åse og Grethe kommer ud og hjælper med at bære Berit ind.

– Der kommer nogle lyde fra Berit, som vi tolker som livstegn, men vi kan ikke få kontakt til hende – vi ved bare, at vi skal have hende ind på land, husker Charlotte.

Teamwork på højtryk
Og så starter et exceptionelt samarbejde. Ella og Margit kommer med jakker, som de kan lægge Berit på, Charlotte forsøger at varme hende ved at lægge sig helt tæt ind til hende. De kalder på hende, vrider hendes øreflip og gnider på brystbenet for at få en reaktion.

– Jeg får kontakt til et par turister på stranden, låner deres telefon, ringer 1-1-2, og får vejledning fra Alarmcentralen om at starte på hjertemassage, fortæller Ella.

Alt imens får Heidi idéen til sammen med Margit at køre efter en hjertestarter, mens Ella holder kontakt til centralen og videregiver al information til Charlotte, Åse og Grethe, der skiftes til at trykke på brystkassen og puste – 30 tryk og 2 pust.

Heidi og Margit kommer tilbage med hjertestarteren, hvor instrukserne er nemme at forstå, fortæller Charlotte.

– Vi skubber Berits bikinitop til side, hjertestarteren analyserer og giver besked om, at vi skal lade være med at røre ved hende – og der bliver stødt. Derefter skal vi fortsætte hjertemassagen.

Næsten samtidigt får Ella øje på hjerteløberne i neon-gule jakker.

– Jeg forklarer Alarmcentralen, at hjerteløberne er her, og får beskeden, ”Nu tager de over. Der er ikke mere, I kan gøre. Men det er vigtigt, at I får samlet jer og sagt til hinanden, at I har gjort et SÅ afgørende stykke arbejde. I har gjort ALT, hvad I kunne!”.

Mens hjerteløberne fortsætter med at støde to gange mere, ankommer ambulancen og kort tid efter også helikopteren, som lander på stranden. Klokken er nu ifølge Margits erindring 9.02, og de sekskvinder går i gang med at kontakte Berits pårørende.

 

Alle seks takker Hjerteforeningen for ”Hjerteredderkursus – 30 minutters intro i genoplivning”, som de alle havde gennemført inden den dramatiske hændelse, og som ”har gjort hele forskellen”

 

Mærker hjertet slår
11 dage senere, efter Berit er kommet til sig selv, har fået indopereret en ICD og er kommet hjem, kommer Åse, Grethe og Charlotte på besøg hos hende for første gang efter den skæbnesvangre søndag.

– Det var så rørende og svært at forstå, siger Charlotte.
– Det var meget vigtigt for mig at røre ved hende, give hende knus – mærke at hendes hjerte slog.

Og det gør det. Berits krop har det godt.
– Jeg var hurtigt ude at gå ture og løbe og har sågar også været en enkelt gang i vandet, fortæller Berit.
– Jeg havde behov for at vide, at det kan jeg godt, og næste sæson er jeg med igen.

Det glæder alle i klubben sig til, om end de har truffet nogle forholdsregler, bl.a. er der lavet telefonlister, og alle skal hver især have deres mobil med. Men de stopper ikke, for alle er enige om, at det simpelthen er så hyggeligt.

 

Foto: Cathrine Ertmann

 

 

 

 


SÅDAN ER DET GÅET

Lægerne mener, Berit har haft et dobbeltslag, hvilket sker for én ud af en million. Hun har fået indopereret en ICD, er tilbage på arbejde og glæder sig til at bade igen til næste sæson.

 

 

 

Se rekonstruktion af redningen:

Afstemning om Årets Hjerteredder 2020
Det er læserne af Hjerteforeningens medlemsmagasin, Hjerteliv, besøgende på Hjerteforeningens hjemmeside og følgere på Facebook, som vælger Årets Hjerteredder 2020. Den hjerteredder, der opnår flest stemmer, modtager den ultimative hyldest til Hjertegalla, som bliver sendt på TV 2 CHARLIE lørdag den 22. august kl. 21.

Stem på Årets Hjerteredder 2020 inden mandag den 17. august kl. 12.

Allerede afgivne stemmer inden coronakrisen indgår også i afstemningen.

Beklager, denne formular er ikke længere tilgængelig.

Skrevet i kategorien:

Giv Liv på Stranden uge 29

Af Nanna Kaesler | august 18, 2020

Hvert år rammes ca. 5.400 danskere af et hjertestop uden for hospital, og kun ca. 16 procent overlever. Det tal…

Læs mere

Hjertestarterdagen 2020

Af Hjerteforeningen | marts 18, 2020

Hjerteforeningen har de seneste år været med til at markere Hjertestarterdagen – det skal vi selvfølgelig gentage i år 😊…

Læs mere

67-årige Leif fik hjertestop under sejlads

Af Birgitte Rex | februar 7, 2020

Ude på åbent vand stopper Leif Werges hjerte, men han bliver reddet af Louise Miltenburg Caspersens førstehjælp og af sønnen…

Læs mere

Michaela reddede sin mors liv

Af Birgitte Rex | februar 7, 2020

Da 55-årige Wenche Billbo får hjertestop, er hendes teenagedatter helt alene om at give den livreddende hjertemassage Det, der starter…

Læs mere

Hjertestart i blodet

Af Hjerteforeningen | november 18, 2019

AF LOTTE BUCKA • FOTO ASTRID DALUM Makkerparret Vagn Justesen og Calle Tøtrup har en fælles passion: Flere danskere skal…

Læs mere

DGI’s 100.000 frivillige og medlemmer tilbydes hjerteredderkursus

Af Hjerteforeningen | maj 3, 2019

Et nyt partnerskab mellem Hjerteforeningen og Danmarks næststørste idrætsorganisation tilbyder DGI’s 100.000 frivillige og medlemmer et Hjerteredderkursus – 30 minutters…

Læs mere

Teamwork reddede Ulla

Af Hjerteforeningen | februar 11, 2019

FOTO ANDREAS BANG KIRKEGAARD Rollefordelingen er klar, da de fire kolleger ser, at Ulla Andreasen ligger livløs på gan­gen på…

Læs mere

40-årige Anders fik hjertestop i sengen

Af Hjerteforeningen | februar 8, 2019

Da Lene Larsens mand får hjertestop i soveværelset, giver hun ham hjertemassage i 20 minutter på trods af en brækket…

Læs mere

Allan døde, men blev reddet af sin søn

Af Hjerteforeningen | februar 6, 2019

Johannes Juul handlede resolut og gav hjertemassage, da hans 52-årige far faldt om med hjertestop under en flytning Der er…

Læs mere

Veninder er klar til at hjælpe

Af Hjerteforeningen | juni 18, 2018

AF LOTTE BUCKA FOTO LINDA JOHANSEN Dorte Lending har fødselsdag i november, og hun fejrer den hvert år med venindemiddag…

Læs mere